Ke Arah Perubahan Mahasiswa

Oleh : Ikhwan Nain


Sebermulanya 1 Ramadhan 1431, satu peraturan baru telah diwartakan di Politeknik KK. Peraturan berkenaan pengasingan tempat di antara para lelaki dan perempuan di ruang makan kafateria. Sesungguhnya kelab Islah Politeknik KK menyokong penuh usaha murni ini. Hal ini kerana kafeteria merupakan tempat tetap bagi pasangan kekasih untuk memadu asrama, dan ada laporan yang mengatakan sehingga ada yang berpelukan tanpa segan silu. 

TAHNIAH KEPADA PIHAK PENGURUSAN 

Hal ini adalah selari dengan hadith Nabi yang bermaksud :

"Barangsiapa di antaramu melihat (mengetahui) sesuatu kemungkaran, hendaklah (berusaha) memperbaikinya dengan tangannya (kekuasaan), bila tidak mungkin hendaklah berusaha memperbaikinya dengan lidahnya (nasihat), bila tidak mungkin pula, hendaklah mengingkari dengan hatinya (tinggalkan). Itulah selemah-lemah iman." (Hadith Riwayat Muslim)

Di mana pihak pengurusan boleh dikategorikan sebagai peringkat yang pertama sekali iaitu dengan kuasa. Oleh itu tindakan yang dilakukan ini diharap akan dikuatkuasakan sepenuhnya dengan cara-cara yang sesuai.

BAGI PARA SISWA DAN SISWI

Umum mengetahui seperti peraturan sebelum ini pasti ada yang akan mengatakan Politeknik KK seperti sekolah menengah. Tidak dinafikan ia seolah-olah peraturan yang tidak sepatutnya dilaksankan di IPT yang dikatakan penuh dengan kebebasan. Namun, kita perlu ingat pihak pengurusan tidak akan mewujudkan peraturan sedemikian sekiranya kita menggunakan akal kita dan meletakkannya ditempat yang sepatutnya. Sekiranya kita hendak dilayan seperti pelajar Universiti maka kita hendaklah berfikiran seperti mereka. Dengan kata lain ianya berpunca daripada sikap kita sendiri.

Sebagai contoh, sekiranya manusia menyembah Tuhan dan tak melakukan kerosakan, tak perlulah diutuskan Nabi dari sisi Allah Subhana Wa Ta’ala. Tidak perlulah diwujudkan hukum-hukum Islam di dunia, Tetapi disebabkan manusia sering melanggar arahan Tuhan, maka diutuskan seorang Rasul berserta peraturan yang ditetapkan. (malangnya manusia masih ingkar)

Oleh itu, jika hendakan kebebasan kita perlu lakukan perubahan dalaman.

PERATURAN BUKAN SEGALA-GALANYA

Manakala dari perspektif lain warga Politeknik perlu mengorak langkah. Penguatkuasaan peraturan seperti di atas bukanlah segala-galanya dalam membentuk generasi masa hadapan, dalam kita menguatkuasakan peraturan tersebut kita mesti menggerakan satu lagi bahtera perubahan minda bagi menyedarkan siswa dan siswi kita kerana sebahagian daripada pelajar kita sudah ketandusan budaya berfikir kelas pertama. Hampir tenggelam dimamah hedonisma.

Oleh itu satu pelan khas perlu dirangka bagi memberikan kesedaran kepada siswa dan siswi dan bukannya berasaskan peraturan semata-mata. Seperti mana hukum-hukum Islam, sikapnya bukanlah untuk menghukum semata-mata tetapi untuk memberikan kesedaran kepada pesalah.

INI TANGGUNGJAWAB BERSAMA

Ini bukanlah tanggungjawab sebahagian daripada warga Politeknik sahaja. Tetapi ini adalah kewajipan kepada semua agar kita mampu bangkit semangat masyarakat yang memiliki minda kelas pertama. Lebih-lebih mereka yang memiliki kuasa dan kemampuan, disamping pihak pengurusan dan pensyarah perlu memainkan peranan masing-masing, Jawatankuasa Perwakilan Pelajar, Pembimbing Rakan Sebaya, Jawatankuasa Pelajar Kamsis, Rakan Pustaka, Kelab Islah serta organisasi lain yang sewaktu dengannya mesti turut sama menjayakannya.

Mungkinkah perlu diwujudkan konvensyen Mahasiswa peringkat Politeknik KK bagi menggerakkan usaha ke arah perubahan minda ke arah Mahasiswa kelas pertama? Perubahan di tangan kita!

DG (Discussion Group) Junior Kali Pertama

Sumber : http://almuslim-alharaki.blogspot.com


06 JULAI 2010 (JUMAAT).

Assalamu’alaikum w.b.t … Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam… Selawat dan Salam ke atas junjungan kita, Rasulullah SAW. Pada malam ini, telah pun berjalan usrah untuk ahli-ahli semester satu. Alhamdulillah, kehadiran pun dalam keadaan yang baik.

Usrah kali pertama telah ana selaraskan kepada seluruh nuqaba bahawa usrah kali ini adalah Pengenalan Usrah sahaja. Sedikit perkara yang kami bawakan semasa usrah ialah seperti di bawah :

INSTITUSI USRAH DALAM SIRAH NABAWIYAH

Usrah yang berasal daripada perkataan Arab yang membawa maksud keluarga, merupakan satu medan untuk ahlinya bersama-sama menjalani satu proses pembentukan yang dibina di atas semangat ukhuwah Islamiyah.

Usrah adalah medium pendidikan/pentarbiahan yang bertujuan melahirkan ‘amilin (para pekerja) dan bukannya sekadar mufakkirin (golongan yang berfikir) walaupun kita tidak menafikan kepentingan orang-orang yang berfikir. Usrah bukan semata-mata majlis ilmu, bahkan adalah medan untuk merapatkan ukhuwah serta mewujudkan keselarasan fikrah dan amal antara anggota.

Usrah adalah antara method yang digunakan oleh Rasulullah dalam mendididk generasi awal para sahabat bagi menanam keyakinan dan keimanan kepada Allah dan RasulNya. Bermula dengan sejumlah 30 lelaki dan wanita, Rasulullah mengumpulkan sahabat dalam pertemuan sulit di rumah Al Arqam bin Abi Al Arqam. Jumlah ini semakin besar dan banyak sehinggalah Allah memerintahkan Rasulullah S.A.W untuk menyampaikan dakwah secara terang-terangan. Ini dinyatakan dalam firman-Nya ;

”Maka sampaikanlah olehmu secara terang-terangan segala apa yang diperintahkan (kepadamu) dan berpalinglah dari orang-orang yang musyrik.” (Surah Al-Hijr:94).

RUKUN-RUKUN USRAH

1. TA’ARUF (BERKENALAN)

Berkenalan sesama ahli usrah sehingga masing-masing merasakan bahawa setiap ahli adalah sebahagian dari dirinya. Berkenalan secara mendalam antara naqib dan ahli usrah perlu dilakukan secara berterusan atas kesedaran berkasih-sayang semata-mata kerana Allah.

2. TAFAHUM (MEMAHAMI)

Rukun ini menekan peri pentingnya memahami dan menghayati Islam yang syumul. Matlamat ini dapat dicapai melalui program-program yang diatur didalam usrah antaranya, tilawah al-quran dan pemahaman isi kandungannya, bacaan dan pembentangan buku-buku, diskusi dan sebagainya.


3. TAKAFUL (SALING MELENGKAPI)

Rukun yang ketiga ini menjelaskan bahawa Usrah bukanlah semata-mata sebagai medan taalim (belajar), sebaliknya Usrah memupuk semangat dan budaya berpasukan dalam kalangan setiap ahli. Semangat berpasukan ini adalah lanjutan daripada perasaan berkasih sayang dan bersaudara yang digilap dalam rukun yang pertama iaitu taaruf.

Selain itu, tugasan yabfg pertama diberikan kepada anak usrah ialah membuat biodata dan sebarkan kepada ahli yang lain dan mengutip wang infak untuk kegunaan anak usrah.

Ana berharap supaya usrah yg akan datang berjalan dengan baik dan mudah-mudahan kita semua mendapat redha Allah SWT. Amin…

Wallahu’alam.

TAKBIR!!!